Ingrediënten voor 3 personen:
- 600 gram bloemige aardappelen
- 75 à 100 gram boerenkool of groene kool (zonder harde nerven)
- 200 gram wortel
- 500 gram spruitjes
- 2 gele ajuinen
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 theelepel mosterd
- 1 à 2 takjes tijm
- Speltbloem (of andere naar keuze)
- 2 eetlepels sojaroom
- Snuifje nootmuskaat
- 2 handenvol gehakte krulpeterselie
- 3 La vie est belle hazelnootburgers
- Sojaboter, peper en zout
Bereidingswijze (45 min):
1. Spoel de aardappelen, boerenkoolen wortel. Snij (ongeschild) in stukken. Voeg samen in een kookpot met water, breng aan de kook en laat 15 à 20 minuten koken tot wanneer de groenten gaar zijn.
2. Kuis ondertussen de spruitjes, halveer grote exemplaren en bak ze aan in een grote pan in een lepel sojaboter op middelhoog vuur. Schud de spruitjes regelmatig op tot wanneer ze goudbruin gebakken zijn. Voeg een scheut water toe, kruid met peper en zout en laat ze verder garen onder deksel. Laat overtollig water verdampen wanneer ze gaar zijn.
3. Snij de ui in fijne ringen en bak in een middelgrote pan op matig vuur goudbruin. Kruid met peper en zout en blus met sojasaus. Voeg de mosterd en de tijm toe, overstrooi met 1 à 2 theelepels bloem en bak al roerend een 20-tal seconden aan. Voeg 200 ml water toe en laat op een matig vuur sudderen tot de saus de gewenste consistentie krijgt.
4. Giet de aardappelen en groenten af, voeg een eetlepel sojaboter en de sojaroom toe, kruid met peper, zout en nootmuskaat en plet tot een stevige stoemp (met stukken als je dat graag hebt!). Roer er als laatste de gehakte peterselie onder.
5. Haal de spruiten uit de pan, voeg opnieuw een lepel sojaboter toe en bak de burgers in enkele minuten goudbruinen gaar.
Serveer een flinke portie stoemp met gebakken spuitjes, een krokante burger en enkele lepels ajuinsaus. Werk af met enkele blaadjes krulpeterselie.